Wethouder Peter Bakker opent eerste flexibele stadspark van Nederland in Breda

De gemeente Breda heeft, in samenwerking met Zoontjens Boomprojecten, recent de Chassé Promenade vergroend met bomen in bakken van Flexibilitree. Door de ondergrondse beperking van de parkeergarage konden hier voorheen geen bomen geplant worden. Toch was dit grijze gebied niet in lijn met de ambitie om Breda te vergroenen tot een Stad in een Park. Om razendsnel en duurzaam te vergroenen, plaatst de gemeente nu 40 bomen in boombakken van Flexibilitree. Woensdagmiddag 8 februari is de Promenade officieel geopend door wethouder Peter Bakker. Het eerste flexibele stadspark van Nederland is hiermee een feit. 

Stad in een Park

Het vergroenen van de stad is een begrip dat veel Bredanaren bekend in de oren zal klinken. Het beleid van de gemeente is er al een aantal jaren op gericht om het stadsleven in de toekomst zo aangenaam mogelijk te maken. Met het veranderende klimaat, en de daarbij horende opwarming van de aarde, zien we dat het met name in de dichtbebouwde binnenstad op warme zomerdagen erg heet kan worden. Met zomers die ieder jaar weer warmer worden, is het dus belangrijker dan ooit om water en groen toe te voegen in de stad. Hierdoor ontstaat een lagere lucht- en gevoelstemperatuur. Het plaatsen van bomen in de stad zorgt bovendien voor voldoende schaduwplekken. De bomen helpen de gemeente Breda bij het zetten van grote stappen richting  het behalen van vergroenings- en klimaatdoelstellingen.

chasse promenade in breda met boombakken van flexibilitree.

Flexibilitree maakt bewoners en natuur blij met direct resultaat

Door de ondergrondse beperking van de parkeergarage is het niet mogelijk om op het Chasséveld bomen in de grond te planten. Om dit gebied toch te vergroenen met bomen, is ervoor gekozen om de bomen in boombakken van Flexibilitree te plaatsen. Niet alleen de mens, maar ook de natuur wordt blij van meer groen. Met Flexibilitree kunnen diverse boomsoorten met ieder hun eigen speciale kenmerken snel en gemakkelijk worden geplaatst. Zo zijn er groenblijvende bomen en bomen die bloeien in diverse periodes door het jaar heen. Hierdoor ontstaat een hoge biodiversiteit en een optimale seizoensbeleving voor de inwoners van de stad. Daarnaast wordt er lokaal CO2 en Stikstof gereduceerd, wat bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De bakken zijn eenvoudig te verplaatsen wanneer het gebied gebruikt moet worden voor bijvoorbeeld een evenement of bouwproject.

opening chasse promenade door wethouder peter bakker

Mobiele stadskwekerij en biodiversiteit

De officiële opening van het flexibele stadspark op de Chassé Promenade in Breda is niet het einddoel van de plannen voor vergroening in dit gebied, het is eerder een startpunt. De bomen die in de boombakken geplant worden, kunnen hier een aantal jaar in doorgroeien. Hierna zullen zij weer plaatsmaken voor jonge bomen. De bomen die plaats moeten maken voor de nieuwe telgen, zullen vervolgens definitief in de volle grond worden geplant. In de gemeente, een project of ergens anders, bijvoorbeeld in het park. Dit is helemaal zelf te bepalen door de gemeente Breda. De boombakken functioneren hiermee als bomenkraamkamer in de openbare ruimte voor toekomstige projecten in de stad.

zoontjens boomprojecten als drijvende kracht achter de vergroening van de chasse promenade in breda.